top of page
  • Foto van schrijverBregje

Omgaan met tegenslagen

Op de aankomstdag van mijn vakantie kregen we autopech in Bretagne. Het is een lang verhaal maar de korte versie is dat we van het kastje naar de muur werden gestuurd tussen de ANWB en de dépanneur. De auto werd naar de verkeerde garage gebracht en die had geen tijd. De dépanneur wilde de auto niet naar de juiste garage slepen. Er waren geen huurauto’s die naar Nederland gereden mochten worden. Er was een Franse feestdag waarbij alles dicht was. We zaten onder tijdsdruk want zaterdag zouden we doorreizen naar Normandië. Ondertussen brak iemands beugel ook nog af en waren alle Bretonse orthodontisten collectief op vakantie.


Heb ik nou een rotvakantie gehad? Nee! Absoluut niet. Ja ik heb wel even een potje zitten janken. Niets leek te lukken en alle dingen die we wilden zien, konden we niet gaan bezoeken. Maar we hebben er het beste van gemaakt. In de ochtend trokken mijn man en ik er op uit om voedsel te zoeken. We maakten elke dag een pittige wandeling heuvelop naar de supermarkt. De rest van de dag was het op de camping vertoeven. De kinderen vonden dat allang best, want die hadden zwembaden, glijbanen en vrienden.


Maar hoe doe je dat nou? Omgaan met tegenslagen? Als je vakantie in het water valt? Omdat je auto kapot is? Omdat het weer slecht is? Omdat je kinderen steeds ruzie maken? Weerbaarheid is niets anders dan het kunnen blijven staan in al je kwetsbaarheid. Een potje janken bijvoorbeeld. Om daarna je veerkracht weer op te pakken en verder te gaan.


Misschien vind je dit heel lastig. Heb je overtuigingen die je in de weg zitten: “Ik heb ook altijd pech” of “Vakantie is bij ons steevast stress” of “Mijn kinderen verdragen elkaar niet”.


Met kinesiologie kun je je veerkracht opbouwen en vergroten. Werken aan je beperkende overtuigingen zodat er ruimte komt voor verandering. Weerbaarheid is niets anders dan het kennen van je eigen grenzen en je stressniveau en daar tijdig naar handelen. Hoe jij stress kunt opvangen, hangt van vele factoren af: Je karakter, je omstandigheden en je eigen persoonlijke ontwikkeling. Door uit te zoeken hoe jij reageert bij een tegenslag kun je je gedrag veranderen.


Zo kun jij in de vakantie lekker genieten. Ook al is je auto stuk, regent het en hangt je paraplu op half 7…

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page