top of page
  • Foto van schrijverBregje

Ik ben dom

‘Ik mag mijzelf niet laten zien.’ ‘Ik moet perfect zijn.’ ‘Ik wil niet dat mensen dichtbij komen.’ ‘Iedereen vindt mij raar.’ ‘Ik ben dom.’ ‘Ik kan niet tegen autoriteit.’ ‘Ik moet alles alleen doen.’


Negatieve affirmaties die je steeds tegen jezelf zegt, noemen we een beperkende overtuiging. Deze mantra’s kunnen je enorm belemmeren.

Meestal ontstaan deze overtuigingen in je vroege kinderjaren. En nee, je hoeft niet meteen naar je ouders te wijzen, want ook een kleuterjuf of klasgenootjes kunnen ongemerkt een negatieve gedachte bij jou planten.


Stefanie is 12 als ze naar de brugklas gaat. Omdat ze bang was van de juf in groep 7 en 8 heeft ze niet het achterste van haar tong laten zien. Ze krijgt een Havo advies. Stefanie wil heel graag naar het Vwo. Dus mag ze bij de rector op gesprek met haar moeder. De rector is een man in pak en Stefanie is erg geïmponeerd. De man zegt in het gesprek dat ze eigenlijk niet geschikt is voor het Vwo. Maar vooruit, ze mag naar de Havo/Vwo brugklas. De conrector waarschuwt haar wel dat ze qua niveau onder dat van de klasgenootjes zit. Stefanie prent zich in dat zij dommer is dan de rest.


Stefanie voelt vanaf dag 1 de druk in de klas. 'Ik zal het wel niet snappen.' 'Lukt het me allemaal wel?' Na de eerste periode heeft ze best een goed rapport, maar op haar school krijg je studieles als je een 6 staat. Dus Stefanie mag als enige van de klas naar studieles voor Frans en Wiskunde. De klasgenootjes hebben dan lekker het 1e uur vrij. Hier is weer de bevestiging voor Stefanie dat ze dommer is dan de rest. Als ze uiteindelijk na zittenblijven en afzakken naar de Havo (weer die bevestiging) gaat studeren, heeft ze nog maar heel weinig vertrouwen in zichzelf. Later solliciteert zij per definitie onder haar niveau. Doordat de banen niet bij haar passen komt zij in een zware burn-out terecht.


De impact van een beperkende overtuiging moet je niet overschatten. Meestal is het een onbewust programma dat op de achtergrond draait. Zonder dat je het in de gaten hebt zorg je zelf dat je negatieve gedachten stand houden. Je wordt er ook steeds in bevestigd, dus… zie je wel: ‘Ik ben dom.’ Door met je beperkende overtuigingen aan de slag te gaan kun je oud gedrag afleren en jezelf herprogrammeren, zodat er een positieve affirmatie voor in de plaats kan komen.


Geluk begint bij je eigen gedachten!Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page