top of page
  • Foto van schrijverBregje

De uitstelaap


Word jij soms gek van jezelf? Ben jij klaar met je eigen uitstelgedrag? Wil je het niet langer uitstellen en er nu werkelijk aan gaan werken?


Twee jaar geleden schreef ik onderstaand verhaal. Inmiddels heb ik de apen beter afgericht. Kinesiologie hielp mij daarbij.


Voor mijn studie, moest ik in het eerste lesblok een filmpje kijken over de procastination monkey, de uitstelaap. De theorie hierachter is dat deze aap je afleidt van wat je werkelijk zou moeten doen. Je aap vindt het bijvoorbeeld heerlijk om kattenfilmpjes te kijken, of 5 minutecrafts, of de meer dan 100 planten in je huis water te geven, of de sokkenmand uit te zoeken, als het maar iets ánders is dan studeren. Pas als de tijd zo kort voor je deadline of je toets is, dat je paniekmonster om de hoek komt kijken, is het tijd voor je aap om het hazenpad te kiezen.


Vanmorgen had ik het goede voornemen mijn aantekeningen uit te werken van afgelopen lesweekend. Ik wilde ook nog wel iets in het huishouden doen, stofzuigen bijvoorbeeld. De ochtend verliep uiteindelijk ongeveer zo:


Ik ga de vaatwasser uitruimen en ik wil thee. Daarna ga ik aan het werk *Zet waterkoker aan. Oh ja, de avocadopit moest in de aarde, *Loopt naar buiten en pakt een potje, doet er aarde in, en de avocadopit. Zo, dat is maar gedaan. Goed, de vaatwasser dus, oh ja, thee. *Zet de waterkoker aan, *Gaat vaatwasser uitpakken, héee ik had ook een druif stekje... *Loopt naar buiten en pakt een potje, doet er aarde in, en het druivenstekje. De vaatwasser dus. *Ruimt vaatwasser half uit. Laat ik mijn computer vast aanzetten (het is een oudje en dit duurt gemiddeld 45 minuten) *Zet laptop aan. *Zet waterkoker aan. *Pakt vaatwasser uit. Denkt dat laptop in het stopcontact moet. *Stopt stekker in het stopcontact en ziet vies kastje. *Pakt doekje, maakt kastje schoon. De vensterbank is ook vies, er heeft een kat geslapen. Oh ja kat! Freek moet vlooiendruppels. *Pakt druppels, zoekt kat. *Pakt vaatwasser uit. Ziet doekje. Oh ja vensterbank. *Maakt vensterbank schoon. Het gaat regenen. *Zet planten buiten. *Pakt vaatwasser uit. * Zet waterkoker aan. Wil wierook aansteken *Zoekt wierook. *Appt familie waar wierook is gebleven *Familie geeft aanwijzingen * Steekt wierook aan. *Pakt vaatwasser uit *Zet waterkoker aan *Pakt vaatwasser in *ZET EINDELIJK EEN KOPJE THEE *Gaat achter laptop zitten *Gaat op Facebook *Gaat vriendin bellen 27 minuten....


Ik heb geen last van een uitstelaap, het is een hele uitstelapenrots.7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page