Dit is een vraag die veel mensen met een laag zelfbeeld, angstklachten en paniekaanvallen zichzelf stellen. Misschien herken je het gevoel wel: je wilt niemand teleurstellen, je doet alles om anderen tevreden te houden, en je hebt het gevoel dat je altijd moet voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar waarom is dat zo? Waarom cijfer je jezelf weg om maar aardig gevonden te worden?
De behoefte om aardig gevonden te worden is een diepgeworteld overlevingsmechanisme. In de oertijd vergrootte het je kansen om te overleven als je onderdeel was van een groep. Buiten de groep vallen betekende gevaar. Hoewel we nu in een moderne samenleving leven, heeft ons brein nog steeds diezelfde reactie: erbij willen horen. Het probleem is dat deze drang om geaccepteerd te worden, kan leiden tot please-gedrag en het continu opofferen van je eigen behoeften.
Het gevaar van please-gedrag
Please-gedrag komt vaak voort uit een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent bang om afgewezen te worden, bang om ‘nee’ te zeggen, en je laat je vaak leiden door wat anderen willen. Dit kan op de korte termijn rust geven, omdat je geen confrontatie of afwijzing hoeft te ervaren. Maar op de lange termijn betaal je hier de prijs voor: je raakt uitgeput, je verliest het contact met je eigen wensen en behoeften, en je zelfvertrouwen neemt verder af.
Elke keer dat je ‘ja’ zegt tegen een ander terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen, zeg je onbewust ‘nee’ tegen jezelf. Dit kan leiden tot frustratie, vermoeidheid, angst en zelfs paniekaanvallen. Je blijft vastzitten in een patroon waarin je jezelf wegcijfert voor anderen, zonder stil te staan bij wat jij echt nodig hebt.
Waarom is het zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen?
Het vermogen om voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven, wordt vaak belemmerd door onbewuste overtuigingen en patronen. Misschien ben je ooit in een situatie beland waarin please-gedrag je geholpen heeft. Bijvoorbeeld om conflicten te vermijden of om waardering te krijgen van mensen om je heen. Je lijf heeft dit als een effectief overlevingsmechanisme opgeslagen en denkt nu dat dit altijd moet worden toegepast.
Maar dat hoeft natuurlijk niet. Het is oké om voor jezelf te kiezen. Je mag best ‘nee’ zeggen tegen overwerk als je al plannen hebt. En je hoeft niet naar een feestje als je geen energie hebt. Toch kan het moeilijk zijn om dit patroon te doorbreken, omdat het diep geworteld zit in je onderbewustzijn.
Kinesiologie als oplossing voor please-gedrag en angstklachten
Kinesiologie kan een waardevolle ondersteuning bieden bij het doorbreken van deze patronen. Deze therapie gaat verder dan alleen praten over je probleem; het richt zich op de verbinding tussen lijf en je gedachten. Door middel van spiertesten kan ontdekken we wat er achter jouw please-gedrag zit. Welke emotionele blokkades spelen er? Welke onbewuste overtuigingen belemmeren je om voor jezelf op te komen?
Kinesiologie kijkt holistisch naar je probleem, wat betekent dat het meerdere lagen van je klacht kan behandelen. Soms ligt de oorzaak van please-gedrag in een emotionele gebeurtenis, bijvoorbeeld een trauma of afwijzing uit het verleden. Andere keren kan het te maken hebben met stress, hormonale onbalans, of een fysiek probleem dat je energie ondermijnt.
Met kinesiologie werk je laagje voor laagje aan het oplossen van de onderliggende oorzaak. Het gaat niet om een ‘quick fix’, maar om een duurzame aanpak waarbij je stap voor stap dichter bij je ware essentie komt. Na een aantal behandelingen zou je moeten merken dat je meer zelfvertrouwen krijgt, minder angst ervaart, en beter in staat bent om je grenzen aan te geven.
Hoe kan kinesiologie je zelfvertrouwen herstellen?
Door diepgaand te kijken naar wat jouw please-gedrag veroorzaakt, kun je de onderliggende patronen herkennen en doorbreken. Na een behandeling begin je niet alleen beter in je vel te zitten, maar ook te begrijpen waarom je jezelf steeds wegcijfert. Deze inzichten helpen je om op een gezonde manier te reageren op situaties die stress of angst veroorzaken.
Het mooie is dat kinesiologie je helpt om weer in contact te komen met jezelf. Je ontdekt dat je waardevol bent, ongeacht wat anderen van je vinden. Je hoeft niet altijd aardig gevonden te worden, als je maar tevreden bent met jezelf.
Comments