top of page
  • Linkedin
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Met wat voor klachten ga ik naar een kinesioloog?


Dit is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden omdat kinesiologie heel breed ingezet kan worden. Wat je wel ziet is dat veel kinesiologen een specialisme ontwikkelen omdat ze op een gegeven moment veel cliënten met een bepaalde klacht behandelen.

Over het algemeen zul je bij een kinesioloog uitkomen als je al een poosje klachten hebt, niet meer weet wat je hiermee aan moet en bereid bent er op een andere manier naar te kijken. Omdat kinesiologie een holistische therapie is, is de intake een breed vraaggesprek over allerlei verschillende onderwerpen: Hoe slaap je? Waar haal jij je ontspanning uit? Maar inmiddels ook: hoeveel uur ben je (voor werk) bezig op een beeldscherm? Dit helpt de kinesioloog om een totaalbeeld van jou te krijgen. Een klacht staat namelijk niet zomaar op zichzelf. Met een holistische blik belicht je de vele aspecten en invalshoeken om zo tot de kern van de klacht te komen en deze duurzaam aan te pakken. Dit betekent ook dat kinesiologie geen ‘quick fix’ is. Zeker als een probleem al wat langer bestaat, zul je hier over het algemeen wat langer tijd in dienen te investeren om alle kanten te belichten, dan een klacht die vorige week ontstond.

En dat is wel een beetje het nadeel van deze maatschappij. We zijn niet meer gewend om te luisteren naar ons lichaam als het laat weten dat een situatie niet geschikt is. Heb je hoofdpijn? Neem maar een paracetamol en je kunt weer door. Maar juist die hoofdpijn is een signaal om naar je lijf te gaan luisteren. Even pas op de plaats te maken en te voelen hoe het met je gaat. Als we weer leren eerder te luisteren naar ons lichaam zullen onze klachten niet zo lang doorsukkelen en uiteindelijk heftig en chronisch worden.

Voordat je in een burn-out raakt, heeft je lijf echt al meerdere malen aan de rem getrokken, maar misschien kon je niet luisteren: omdat je baas wilde dat het werk af kwam, omdat de kinderen toch ook zorg nodig hebben. Maar jij bent ook belangrijk! Vaak is dat heel erg moeilijk. Hoe zet ik mijzelf op de eerste plaats als ik zoveel verantwoordelijkheden heb? Soms moet je daar echt even bewust van gemaakt worden. Want wie niet goed in zijn vel of energie zit kan ook veel minder goed voor anderen zorgen.

Maar heb jij bijvoorbeeld last van: -een lichamelijke klacht: een knie die opspeelt, of je nek die steeds pijn doet? Buikpijn na het eten? -onverwerkte emotionele ervaringen: verlies van werk of een dierbare? Stukgelopen relatie of vriendschap? -fysiek trauma opgelopen: gevallen met de fiets, of van de trap? Een operatie gehad? -stress: op je werk, op school, van de maatschappij? Financiële zorgen? Problemen met de opvoeding? Paniekaanvallen? -energie tekort? Algehele malaise? Gebrek aan zelfvertrouwen? Hypersensitiviteit? -een schooltrauma of leerproblemen? Concentratieproblemen? Motorische problemen? Onhandigheid


Dan kan een kinesiologisch inzicht geven in de oorzaak van je klacht waardoor je deze duurzaam kunt gaan aanpakken.



Voor wie is kinesiologie geschikt?

Kinesiologie is zeer geschikt voor mensen die bewust aan hun probleem of klacht willen werken. De therapievorm is zo ingericht dat jij wordt meegenomen in het proces. De kinesioloog vertaalt als het ware de signalen van jouw lichaam. Je lijf geeft aan waar het probleem zit en hoe het graag wil dat jij het anders gaat doen. Daar ligt dus ook direct je eigen verantwoordelijkheid om te pakken na de behandeling. Zeg een keer nee tegen je baas. Ga een dagje op pad en laat de kinderen bij een oppas om even zelf op te gaan laden!


81 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page