top of page
  • Linkedin
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Paniekaanvallen oplossen? Werk samen met je lijf!

Bijgewerkt op: 26 mei

De grond zakt onder je voeten weg en je weet van ellende niet meer waar je het zoeken moet. Zweten, snel ademen, het gevoel de controle te verliezen, angst om flauw te vallen, bang om over te geven, een black-out krijgen op een examen, hartkloppingen of een droge mond - het zijn allemaal symptomen van een paniekaanval. Je lijf slaat groot alarm want het dƩnkt dat er gevaar is. Maar vaak is dat helemaal niet zo.


Dat is dus meteen het probleem. Ons intern alarmsysteem werkt soms iets te 'goed'. Zodra het denkt dat er gevaar is, slaat het alarm. Hoe werkt dat precies? Ik leg het je uit.


Waarom krijg ik een paniekaanval? - De rol van de amygdala bij angst en paniek


De amygdalae zijn verantwoordelijk voor het signaleren van gevaar. Vaak is er geen werkelijk gevaar maar krijg jij wel angst en paniekgevoelens. Met kinesiologie kun je de rust in je lijf herpakken.
De amygdalae zijn verantwoordelijk voor het signaleren van gevaar. Vaak is er geen werkelijk gevaar maar krijg jij wel angst en paniekgevoelens. Met kinesiologie kun je de rust in je lijf herpakken.

In je brein zitten 2 kleine amandelvormige onderdelen, de amygdalae. Ze zitten in het deel van de hersenen dat je emoties verwerkt. De amygdalae zijn er om snel te reageren op dreiging of gevaar. Maar spelen ook een grote rol bij angst, paniek en het onthouden van emotioneel beladen gebeurtenissen.


De amygdalae zijn verantwoordelijk voor het inschatten van de dreiging of het gevaar. Omdat ze zo snel reageren vanuit jouw onderbewuste, kunnen je amygdalae het ook wel eens bij het verkeerde eind hebben. Een deur die dichtklapt door de wind is natuurlijk geen reƫel gevaar, maar kan wel je amygdalae activeren. Ook een oude herinnering aan gevaar die niet goed verwerkt is kan het systeem activeren. Voor je amygdalae is het veiliger vals alarm te slaan dan een keer gevaar te missen.



Hoe ontstaat een paniekaanval? - De angstcyclus


Een paniekaanval begint vaak met een onschuldige prikkel: een verhoogde hartslag, een drukke ruimte. Je amygdalae interpreteren dit als bedreigend en denkt: 'Help, er is hier iets mis!' Je vecht- en vlucht mechanisme gaat hierdoor aan en bereid zich voor op actie: Je hartslag verhoogd, je kunt gaan trillen, duizelig worden.


Zodra jij deze veranderingen opmerkt komen hier gedachtes bij: 'Wat gebeurt er met mij? Word ik gek? Krijg ik een hartaanval?' Je komt in de angstcyclus terecht: Je lichaam voelt de angst, je amygdala reageert, de angst wordt erger, je lichaam reageert nog sterker en je paniekaanval escaleert.


Hoe doorbreek je de angstcyclus en je paniekaanvallen? - Kinesiologie brengt rust in je lijf


De amygdalae mogen niet falen en overdrijven dus altijd het risico van het gevaar. Je lijf volgt alsof er Ʃcht levensgevaar is. Om deze negatieve cyclus te doorbreken werk ik als kinesioloog met je amygdalae samen. Ik ga eerst met jou op onderzoek uit waar de trigger nu zit. Is dat de angst om dood te gaan? Alleen achter te blijven? Flauw te vallen? Dat zoeken we samen uit.


Door daarna met zachte technieken als acupressuur (het vasthouden van punten op je hoofd of lijf) krijgt je lijf het signaal te dat er geen werkelijk gevaar dreigt. De amygdalae gaan deze overdreven reactie normaliseren, de verhoogde alertheid zakt. Zo kom je uit de angstcyclus en kun je eindelijk echt gaan ontspannen.


Wat levert het je op als de paniekaanvallen stoppen?


Als de paniek verdwijnt kom je weer in contact met jezelf.
Als de paniek verdwijnt kom je weer in contact met jezelf.

Als je paniekaanvallen eenmaal verdwijnen, komt er iets heel waardevols voor in de plaats: rust. Rust in je hoofd, in je lijf.

Je hoeft niet meer continu op je hoede te zijn voor ā€˜die volgende aanval’. Je lijf voelt weer als een veilige plek om in te zijn. Je gedachten kunnen tot rust komen, omdat er geen angst meer is om ā€˜door te draaien’, flauw te vallen of de controle te verliezen.


Wat cliƫnten vaak ervaren als de paniek zakt:


  • Je krijgt weer vertrouwen in je lijf en in jezelf

  • Je durft weer naar buiten, naar drukke plekken, of op reis

  • Je slaapt beter en voelt je energieker

  • Je hoofd voelt rustiger en helderder

  • Je hoeft de angst niet meer te vermijden — je bent weer vrijer

  • Je voelt dat je weer kunt lĆ©ven in plaats van overleven


Dat is precies wat ik je gun: dat je weer in verbinding komt met jezelf, vanuit ontspanning in plaats van angst. Dat je lijf niet langer tegen je werkt, maar vóór je.


Herstel en vertrouwen opbouwen - Wennen aan de nieuwe situatie

Kinesiologie helpt met zachte technieken om paniek te veranderen in rust in je lijf
Kinesiologie helpt met zachte technieken om paniek te veranderen in rust in je lijf

Door in een sessie aan de slag te gaan met je angst en paniek, zul je merken dat je ook inzicht krijgt in het waarom. Welke overlevingsemotie zit er nog dwars in je lijf? Waar zitten de triggers? Naast het inzicht, werkt de acupressuur en stress release op het fysieke stuk. Het zorgt als het ware voor de herprogrammering van de angst en de paniek. Je lijf pakt het vaak heel snel op. Maar jij dan?


Jij hebt meestal de tijd nodig om weer vertrouwen in je lijf te krijgen. Vertrouwen dat het niet weer zal verzanden in paniekaanvallen. Daarom is het vaak fijn om een paar sessies in te gaan op jouw paniek en angsten. Zo weet je zeker dat je jouw trigger bij de wortel eruit kunt halen.


Wil je sparren hoe kinesiologie voor jou ingezet kan worden? Je bent van harte welkom in mijn praktijk Be Bright kinesiologie in Hilversum. Lees hier hoe een sessie werkt.


Eerst even bellen? Mijn telefoonnummer is 06-2051 4343.








Comments


bottom of page